Claremont Fan Court School

Revealing the hidden traces of Vanbrugh, Kent and Brown's 18th Century landscape

Our management strategies outlined a creative process of removal and clearance to uncover the previously hidden vestiges of one of England’s great landscapes. 

With a rich history, spanning over 200 years, Claremont had seen constant re-workings of its features.

 

Over a relatively short period the greatest talents of the day, Vanbrugh, Bridgeman, Kent and finally Brown shaped the garden through a series of states from a highly formal composition of alleys and avenues to the sublime naturalism of trees, flowing landforms and water bodies. In the 1800's it became a royal home, both Princess Charlotte and Queen Victoria having resided here.

Unlike many of its contemporary landscapes Claremont is a palimpsest where each successive designer never quite eradicated the work of his predecessor and the gardens still read as a compendium of garden influences. Our role was to study and then assess the markings on the ground with a view to understanding the narrative as it appeared through earthworks and plantings, so that it could be revealed and once more conveyed to the visiting public.