Canaletto

Defining a new aesthetic for high-rise living in London

Located beside the City Road canal basin in Islington the site is formed of a series of terraces that mediate levels between the existing canal basin and street level and a pocket park marking the entrance lobby. 

 (Churchman Thornhill Finch)
 (Churchman Thornhill Finch)

The entrance garden grows out of a sinuous granite edge, folding and widening to enable seating and providing a strong frame to the space.

 

Backing this is an 18m long living wall and water feature leading from the street to the main lobby of the building. This feature is viewed through a stand of umbrella shaped Zelkova trees and serves to mask the traffic noise from City Road. The trees have been selected to continue the datum line established by the sinuous building canopy and offer dappled shading and intense seasonal colour.

Greening is abundant and diverse in the form of sunken shade gardens, living walls, terraces and biodiverse green roofs.

 

The scheme affords planting at all levels from the subterranean gym viathe level 24th floor residents’ terrace, to the penthouse garden and biodiverse roof that caps the scheme. 

Trees and shrubs at the upper floors were selected for their tolerance of wind and exposure, and to frame the stunning views over central London.

 (Churchman Thornhill Finch)
 (Churchman Thornhill Finch)